Zwangerschap & geboorte

Zwanger zijn en een baby krijgen; een hele bijzondere tijd waarin er veel gebeurd, veel verandert en er veel is om over na te denken. Voor veel vrouwen (en hun partners) is het een blijde gebeurtenis en zoals vaak gezegd wordt leef je op een roze wolk. Het betekend echter veel meer dan dat en is van invloed op hoe je je voelt, hoe je in het leven staat en hoe je over dingen denkt. Voor een gedeelte van deze vrouwen gaat deze levensveranderende gebeurenis echter gepaard met psychische klachten. Je kunt bijvoorbeeld gevoelens van angst of somberheid ontwikkelen, of last hebben  van nare herinneringen aan een eerdere bevalling. Deze klachten verdienen aandacht.

Binnen mijn praktijk is het mogelijk om specifieke behandeling te krijgen voor lichte tot milde klachten (in de BGGZ, zie tarieven & vergoedingen). Ik maak hierbij vooral gebruik van cognitieve gedragstherapie en EMDR. Je kunt hierbij denken aan klachten als;

  • somberheid en depressie
  • angstklachten (bijv. voor de bevalling)
  • trauma (zwangerschapstrauma, bevallingstrauma, PTSS)

Met ernstige psychische klachten (bijv. psychose, verslavingsproblemen) kun je niet bij de praktijk terecht en zul je doorverwezen worden.

Ook klachten zoals erge bezorgdheid, werkgerelateerde problemen, aanpassingsproblemen en relatieproblemen verdienen aandacht. Echter, deze vallen niet binnen de vergoedde zorg, Wanneer je behoefte hebt aan steun rondom deze klachten kun je terecht bij mijn collega Kalinka van Vehmendahl,  verloskundig coach. Zij is binnen mijn praktijk werkzaam en stelt zich hieronder aan je voor.

Psychologiepraktijk Vera Barczuk werkt nauw samen met verschillende collega’s op regionaal niveau. Je kunt hierbij denken aan verloskundigen of huisartsen.

 

Marije Veenstra

 

Bij GZ-psycholoog Marije Veenstra kun je terecht voor de behandeling van zwangerschapsgerelateerde psychische klachten zoals angst, somberheid, prikkelbaarheid en trauma.

Ik wil de drempel verlagen om hulp te vragen. Sombere gevoelens, angst of nare ervaringen zijn heftige gebeurtenissen die juist heel goed behandeld kunnen worden.

De behandelingen zijn over het algemeen kortdurend van aard. Samen kijken we welke behandelvorm het meest geschikt is. Misschien is dat Acceptance and Commitment Therapy (ACT) , EMDR of misschien past cognitieve gedragstherapie (cgt) beter bij jou.

Zelf ben ik moeder van drie kinderen. Ik heb een nuchtere insteek en werk graag met een gezonde dosis humor, hoe ingewikkeld de situatie ook is. Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Graag zoek ik  met jou naar mogelijkheden om weer verder te kunnen.

Zie www.psychologenpraktijkveenstra.nl voor meer informatie.