Zwangerschap & geboorte

Zwanger zijn en een baby krijgen; een hele bijzondere tijd waarin er veel gebeurd, veel verandert en er veel is om over na te denken. Voor veel vrouwen (en hun partners) is het een blijde gebeurtenis en zoals vaak gezegd wordt leef je op een roze wolk. Het betekend echter veel meer dan dat en is van invloed op hoe je je voelt, hoe je in het leven staat en hoe je over dingen denkt. Voor een gedeelte van deze vrouwen gaat deze levensveranderende gebeurenis echter gepaard met psychische klachten. Je kunt bijvoorbeeld gevoelens van angst of somberheid ontwikkelen, of last hebben  van nare herinneringen aan een eerdere bevalling. Deze klachten verdienen aandacht.

Binnen mijn praktijk is het mogelijk om specifieke behandeling te krijgen voor lichte tot milde klachten (in de BGGZ, zie tarieven & vergoedingen). Ik maak hierbij vooral gebruik van cognitieve gedragstherapie en EMDR. Je kunt hierbij denken aan klachten als;

  • somberheid en depressie
  • angstklachten (bijv. voor de bevalling)
  • trauma (zwangerschapstrauma, bevallingstrauma, PTSS)

Met ernstige psychische klachten (bijv. psychose, verslavingsproblemen) kun je niet bij de praktijk terecht en zul je doorverwezen worden.

Ook klachten zoals erge bezorgdheid, werkgerelateerde problemen, aanpassingsproblemen en relatieproblemen verdienen aandacht. Echter, deze vallen niet binnen de vergoedde zorg, Wanneer je behoefte hebt aan steun rondom deze klachten kun je terecht bij mijn collega Kalinka van Vehmendahl,  verloskundig coach. Zij is binnen mijn praktijk werkzaam en stelt zich hieronder aan je voor. 

Psychologiepraktijk Vera Barczuk werkt nauw samen met verschillende collega’s op regionaal niveau. Je kunt hierbij denken aan verloskundigen of huisartsen. 

 

Kalinka van Vehmendahl

Als coach met jarenlange ervaring als verloskundige heb ik al veel vrouwen geholpen die nerveus zijn voor de bevalling. Daarnaast ondersteun ik vaak vrouwen die een nare ervaring met een bevallingservaring hebben opgedaan. Ik kan je helpen in het verwerken maar ook vooral om vertrouwen te krijgen en je voor te bereiden op de geboorte en op het moederschap.

Is er sprake van een trauma of zitten de angsten diep dan kunnen we samen met Vera Barczuk, GZ-psycholoog en EMDR-therapeut, onderzoeken wat je nodig hebt om je zelf positief en vol vertrouwen te voelen. 

Ben je al onder behandeling bij Psychologenpraktijk Vera Barczuk en vind je het fijn om een keer samen met een verloskundige naar bijvoorbeeld je geboorteplan te kijken dan kun je dit bij Vera aangeven. Ook als je verloskundig ondersteund wil worden in je voorbereiding op de bevalling (eventueel samen met je partner) kun je bij mij terecht.

Voor meer informatie zie de website.