Zwangerschap & geboorte

Zwanger zijn en een baby krijgen; een hele bijzondere tijd waarin er veel gebeurd, veel verandert en er veel is om over na te denken. Voor veel vrouwen (en hun partners) is het een blijde gebeurtenis en zoals vaak gezegd wordt leef je op een roze wolk. Het betekend echter veel meer dan dat en is van invloed op hoe je je voelt, hoe je in het leven staat en hoe je over dingen denkt. Voor een gedeelte van deze vrouwen gaat deze levensveranderende gebeurenis echter gepaard met psychische klachten. Je kunt bijvoorbeeld gevoelens van angst of somberheid ontwikkelen, of last hebben  van nare herinneringen aan een eerdere bevalling. Deze klachten verdienen aandacht.

Binnen mijn praktijk is het mogelijk om specifieke behandeling te krijgen voor lichte tot milde klachten (in de BGGZ, zie tarieven & vergoedingen). Ik maak hierbij vooral gebruik van cognitieve gedragstherapie en EMDR. Je kunt hierbij denken aan klachten als;

  • somberheid en depressie
  • angstklachten (bijv. voor de bevalling)
  • trauma (zwangerschapstrauma, bevallingstrauma, PTSS)

Met ernstige psychische klachten (bijv. psychose, verslavingsproblemen) kun je niet bij de praktijk terecht en zul je doorverwezen worden.

Psychologiepraktijk Vera Barczuk werkt nauw samen met verschillende collega’s op regionaal niveau. Je kunt hierbij denken aan verloskundigen of huisartsen. Zie hiervoor ook de informatie op de website van Birth and Beyond.